[vc_row][vc_column][vc_column_text]prayer-1308663_640Jag vill berätta för dig hur begreppet ”Inre bönen” kom till. Jag vill att du liksom jag ska få en längtan i ditt hjärta efter ett djupare böneliv.

Redan då jag tog emot Jesus som min frälsare 1972, var detta en återkommande önskan. Jag ville lära känna Gud personligen, hans tankar, hans hjärta hans vilja och hans plan för mitt liv.

Redan första veckan visste jag att jag skulle tjäna Jesus på heltid. Jag skulle lämna universitetsvärlden och inte arbeta i ett profant yrke. Hur det skulle utformas visste jag ännu inte. I mitt hjärta fanns en längtan att hjälpa människor, och att ge dem det underbara evangelium som helt förvandlat mitt liv.
Redan från början blev bön mycket viktigt för mig. Jag kunde spendera flera timmar inför Guds ansikte. Jag läste bibeln, bad, lyssnade och skev ner vad jag tyckte att han delade med mig. Jag bad igen tills orden fyllde mitt innersta och blev levande på ett sådant sätt att jag kunde höra hans röst inom mig.

Den andliga kärleksrelationen med Jesus var det viktigaste i mitt liv. Jag visste att kärleken skulle vara drivkraften i den tjänst som han föreberett för mig, ingenting annat.
Inre bönen, kammarens bön eller hjärtats bön. Namnet spelade inte någon roll för mig. Det viktigaste var att jag fick tid att möta honom.

”Nej, när du ber, gå in i din kammare och stängd din dörr och be till din Fader i det fördolda. Då skall din Fader som ser i det fördolda belöna dig”. (Matt 6:6)

 

Jag läste ofta de skriftställen där Jesus själv drog sig undan till öde platser för att be. Han tog ofta med sig sina lärjungar. Ordet retreat kommer just från dessa ställen. Att dra sig undan från folket och bara vara inför Guds ansikte.

20160519112036531_316_178_1_0Retreaten är något som jag verkligen vill ge till Guds folk.  Jag gläder mig över att vårt center snart är färdigrenoverat så att vi kan ha sådana dagar inför Gud regelbundet. I juni hade vi vår första dagsretreat ute på Sjöhamra Gård. Roger Larsson var där och invigde platsen.
Jag kunde som ung kristen inte tänka mig att ha ett sporadiskt böneliv, eller bara korta böner i samband med ett möte. Jag ville stanna kvar vid hans hjärta, söka mig djupare i ordet, se vem Herren verkligen var, få en sann bild och uppenbarelse av Fadern genom honom.

Tungotalet blev viktigt för mig. Jag kunde be i tungor flera timmar varje dag. Jag talade hemligheter till honom och han talade till mig och uppenbarade sitt väsen och sin vilja. Tungotalet som bönespråk blev otroligt viktigt och är lika viktigt i dag, 40 år senare. Det är en kärleksförklaring bortom språkets begräsning.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”JAG HAR ALDRIG SÖKT MIG TILL NEW AGE.” font_container=”tag:h2|font_size:19|text_align:left|line_height:1.1″ google_fonts=”font_family:Lato%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal” css=”.vc_custom_1469469163500{margin-top: 5px !important;}”][vc_column_text]Jag har aldrig någonsin varit intresserad av tekniker och metoder som har sitt ursprung i främmande andlighet, som taoism, hinduism och buddhism. Meditationstekniker som introduceras i dag i skola och förskola har sina källor och sitt ursprung i österländsk andlighet.

1973 kom jag vid ett tillfälle i kontakt med zenmeditation på Rättviksgården, Svenska Kyrkans kurs- och retreatgård. Jag kände omedelbart att det inte var något för mig, även om man propagerade för denna teknik för att få ett djupare böneliv.
Som vanligt gick jag till Jesus och frågade honom. Jag hörde omedelbart hans röst: ”Gå aldrig via en annan religion eller andlighet för att lära känna mig.”

Inre bönen utvecklades steg för steg. De första åren fanns det ingen tidsram för min bön. Jag hade ännu inga barn och kunde tillbringa väldigt mycket tid i bön.

När det första barnet kom, min älskade Magdalena, begränsades tiden i bön lite. Jag levde ofta utifrån orden att jag skall älska Gud med ande själ och kropp. Hela hjärtat, hela själen och all kraft.

Just kroppen var ett problem för mig. Jag tyckte att det tog väldigt lång tid för mig att komma till vila. Jesus lärde mig att överlåta kroppen till honom utifrån orden i Rom 12.

Efter något år märkte jag en stor skillnad i kroppen. Jag hade en djup frid och vila. Oro och nervositet var borta. Jag upplevde att Guds kraft verkade i mig. Jag fick styrka från den helige Ande för dagens göromål.

Jag som hade haft problem med reumatism och även med mitt hjärta sedan barndomen, märkte påtagligt hur min kropp gensvarade till hans närvaro och läkedom.

Jesus lärde mig också en djupare form av bibelläsning. Jag tränade mig att stanna vid ordet, begrunda det, lyssna, bli stilla, be i tungor, lyssna igen tills jag fick ett påtagligt möte med honom själv.

Sen lärde han mig att bli helt stilla. Jag tystnade, bad inte högt och fokuserade helt på honom i enlighet med Hebréerbrevet 12. Jag stannade inför honom tills hans närvaro fyllde mig helt. Efter några år blev jag mer och med medveten om hans ständiga närvaro inom mig.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”SKREV BOKEN OM INRE BÖNEN REDAN 1988.” font_container=”tag:h2|font_size:19|text_align:left|line_height:1.1″ google_fonts=”font_family:Lato%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal” css=”.vc_custom_1469469154607{margin-top: 5px !important;}”][vc_column_text]Kärleksrelationen-cmyk_397_600Webb1988 började jag skissa på en liten bok om Inre bönen. Jag kallade den: Kärleksrelationen med Jesus, en bok om den inre bönen. Den utgavs på vårt eget förlag i Arken 1990.
I boken fokuserade jag på frukten av ett djupare böneliv. Hur det påverkade mitt vardagsliv, min hälsa, min bibelläsning, min identitet, trygghet i livet osv.

Jag har snart praktiserat inre bönen i 40 år. Jag vill ge denna gåva vidare till Kristi kropp, till vård och skola. Jag vet att många människor i dag har ett hektiskt liv. Därför gjorde jag en ram, en modell, en enkel ordning kring bönen, så att alla moment kom med: ande, själ och kropp.

Alla kan inte tillbringa flera timmar om dagen i bön, men alla behöver få hjälp att stilla sig under en längre stund. Det är lättare sagt än gjort. Många omständigheter hindrar och gör det svårt att få regelbundenhet i bönelivet.

I boken beskrev jag hur man steg för steg kunde gå till väga, där ande, själ och kropp uppfylls av hans närvaro.

En halvtimme om dagen, eller några gånger i veckan. Det är underbart att bara bli stilla, sätta sig vid hans fötter, lära av honom och lyssna till honom. Jesus har själv gett oss löftet om en frid som inte kommer från den här världen och om en viloplats för en stressad själ.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”RAM ELLER MODELL FÖR DEN INRE BÖNEN.” font_container=”tag:h2|font_size:19|text_align:left|line_height:1.1″ google_fonts=”font_family:Lato%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal” css=”.vc_custom_1469469144866{margin-top: 5px !important;}”][vc_column_text]Kärleksrelationen-Orig_Innehåll_500_393Ramen eller rättare sagt modellen och ordningen för inre bönen skall enbart vara en hjälp. Den är som en byggnadsställning tills man fått disciplin och träning och kan stanna kvar en längre stund i stilla bön.
Själva modellen hjälper då när det känns motigt och den rätta motivationen inte infinner sig. Modellen hjälper oss att få ord på ett andligt skeende, förstå och ge vårt gensvar till honom.

Modellen hjälper oss också att få en rätt bibelförankring kring själva bönen så att man kan känna sig trygg och veta att man inte får några inslag eller påverkan från t.ex. österländsk andlighet.

Inre bönen är INTE en teknik eller metod. Gud, vår Fader är personlig. Mötet med den älskade Sonen Jesus är verklig. Inre bönen syftar alltid till att möta honom, älska honom, lyssna till honom och lära känna honom. Det finns ingen annan målsättning med denna bön.

Frukten däremot är väldigt god. Det händer alltid något då vi söker oss närmare honom. Han har lovat att belöna oss. Hans belöning är underbarare än allt som finns i den här världen. Hans närvaro, hans liv, hans Ord hans löften, hans kallelse på våra liv är den dyrbaraste skatten för oss. I hans närvaro förvandlas vi.

Vi blir mer och mer lika honom. Vi får del i en frid som inte världen kan ge, våra kroppar får förnyad kraft och läkedom, vår själ får vila mot hans hjärta, vår ande blir känslig för hans ledning och för hans röst. Jag skulle med tusen ord kunna berätta om frukten och välsignelsen av ett stilla, djupare böneliv.

Sedan 1987 har jag varje termin undervisat om Inre bönen på bibelskolan Jesus Helar och Upprättar på Arken. En bön där Jesus är i centrum, inte våra egna önskningar, behov och böneämnen.

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”MINDFULNESS OCH YOGA.” font_container=”tag:h2|font_size:19|text_align:left|line_height:1.1″ google_fonts=”font_family:Lato%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal” css=”.vc_custom_1470411294634{margin-top: 5px !important;}”][vc_column_text]Långt innan vi hade hört ordet mindfulness eller ens hade kunnat ana att yoga skulle bli accepterat i vård och skola, sökte jag Guds Ansikte. Jag har aldrig försökt att härma några meditationstekniker från österländsk andlighet för att ge oss kristna ett alternativ eller ett kristet val.

Jag har hört att man har missuppfattat var Inre bönen har sitt ursprung. När jag såg hur mindfulness och yoga fick ingång i vård, rehabilitering och i skola, ville jag ge Inre bönen, som jag praktiserat under alla dessa år, som en gåva till kristenheten.

Inre bönen har inga anknytningspunkter till österländska meditationstekniker.  Inre bönen har en helt annan källa än dessa tekniker. Inre bönen har inte kommit till som en protest och alternativ till yoga och mindfulness, utan fanns långt innan Dr. Jon Kabat Zin, Dr. Ola Schenström och Dr. Åsa Nilzone introducerade buddhismen och dess tekniker som hjälp till inre vila i svensk högskola och sjukvård.

Under många år såg jag hur dessa tekniker introducerades utan andlig varudeklaration och ofta med bristfällig information till patienter, lärare, elever och föräldrar. Det behövdes ett ”alternativ” för de kristna som hade en annan värdegrund och ett annat förhållningssätt till livet än den österländska, med karma och reinkarnation. Inre bönen är som “modell” andligt varudeklarerad. Man skall inte behöva tveka och undra. Inre bönen har sitt centrum i Jesus, den är grundad på bibelordet och evangelisk troslära.

Inre bönen kan bli till hjälp i ångest, oro och stress. Ingen annan än Jesus kan ge lugn i sinnet. Kasta dina bekymmer på honom. Han har omsorg om dig.

Pastor Linda Bergling
Pastor, Församlingen Arken[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=””][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”grey” align=”align_center”][vc_custom_heading text=”Du kan läsa mer om detta ämne i boken ”Kärleksrelationen med Jesus” av Linda Bergling” font_container=”tag:h2|font_size:20px|text_align:left” google_fonts=”font_family:Dosis%3A200%2C300%2Cregular%2C500%2C600%2C700%2C800|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_row_inner][vc_column_inner el_class=”” width=”1/3″][vc_single_image image=”3010″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” link=”http://store.arken.org/start/produkter/produkt?category=b%C3%B6cker&title=K%C3%A4rleksrelationen-med-Jesus&id=213″ img_size=”200×300″][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”” width=”2/3″][vc_column_text]I boken Kärleksrelationen med Jesus – den inre bönen visar Linda Bergling hur varje människa som är född på nytt har ett inre rum i sin ande där Gud bor. I det rummet kan vi få möta Gud ansikte mot ansikte och uppleva trygghet, frid och en djup andlig dimension av kärlek till Gud..

Den helige Ande, vår hjälpare, leder oss steg för steg. Han hjälper vår kropp att bli stilla och vår själ att bli uppfylld av Guds närvaro så att vi kan få uppleva att den inre kammaren ständigt är öppen mot himlen.

Kärleksrelationen med Jesus väcker en djup längtan efter Jesus samtidigt som den ger enkla instruktioner till ett djupare inre böneliv.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″][vc_separator color=”grey” align=”align_center” style=”” border_width=”” el_width=””][vc_custom_heading text=”Med hjälp av denna CD-skiva kan du båda praktisera och lära ut Inre bönen .” font_container=”tag:h2|font_size:20px|text_align:left” google_fonts=”font_family:Dosis%3A200%2C300%2Cregular%2C500%2C600%2C700%2C800|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_row_inner el_id=””][vc_column_inner el_class=”” width=”1/3″][vc_single_image image=”3122″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” link=”http://store.arken.org/start/produkter/produkt?category=Start&title=Inre-b%C3%B6nen-2&id=4709″ img_size=”250×200″][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”” width=”2/3″][vc_column_text]Linda Bergling har tagit fram denna bibliska bönemodell. Den är ett andligt hjälpmedel för användning inom vård, omsorg och rehab och även för människor med stressproblem eller i behov av återhämtning.

den här CD:n (Inre bönen 2) ber Linda Bergling inre bönen för kroppen, själen och anden. Den innehåller även en folder med bibelord och böner.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]